Di samping itu, dengan mengikuti Latihan Industri, para pelajar dapat membaiki kelemahan diri sendiri untuk lebih maju dan berfikiran secara rasional di dalam menangai masalah yang mana telah di berikan oleh majikan. Pada tarikh 10/06/2013 saya memulakan latihan industri saya di kilang Liebherr Appliances Kluang Sdn Bhd. Entri kali ini sangat sesuai dan berguna kepada adik-adik or sapa-sapa je yang bakal atau sedang menjalani latihan praktikal macam aku ini. Selain latihan industri, antara terms yang orang selalu guna ialah practical, internship atau on the job training (OJT). Staf dan pegawai atasan di pejabat pun semua nya peramah dan baik-baik belaka, Aku bersyukur sangat dapat tempat LI kat syarikat ni walaupun. Cita Cita saya Polis… Eh tahun ni nak jadi Bomba lah.. Elaun kerja siang dalam RM 3.50, malam berapa saya lupa. Jadi taklah sia-sia aku LI selama 6 bulan ni. Pelajar akan membuat pembentangan secara bergambar, menggunakan power point, menceritakan segala pengetahuan dan pengalaman yang didapati dari syarikat kami. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. Apa itu Latihan Industri? 5.2 CADANGAN Latihan industri yang telah dijalani di sini amatlah saya hargai.Daripada latihan ini saya ingin membuat cadangan serta saranan iaitu: Pihak kilang di minta mendedahkan lebih banyak perkara berkaitan dengan kerja_kerja dibuat supaya para pelajar mendapat lebih manfaat dari program latihan industri. Di Maukerja mereka ada listkan banyak company yang open untuk buat latihan industri. akan dapat bonus lebih kurang RM 450 setiap 3 bulan. assalam akak saya nak tanya sikit, akak buat website dengan database pakai apa and untuk apa akak buat? Lepas tu, cuba cari senarai company tu mana yang ada di Malaysia. Tapi korang jangan, Hai assalamualaikum semua. Aku amat bertuah kerana hampir semua kerja yang dibagi adalah berkaitan dengan bidang IT. Kalau nak diikutkan, bila korang apply latihan industri akan ada satu surat khas yang institusi korang minta bagikan sekali kan? Jadi, begitu lah sedikit sebanyak kisah yang dapat saya kongsikan. Apa yang penting, mesti kena rajin follow up dengan pihak syarikat. Alhamdullilah, semua berjalan dengan lancar tanpa anasir-anasir yang menggangu ketenteraman aku bekerja. Senarai tempat latihan industri course Bioteknologi Assalammualaikum dan hai semua.. Pelajar-pelajar yang sedang melanjutkan pelajaran diperingkat diploma, ijazah muda atau mana-mana IPTA di seluruh negara diwajibkan untuk menjalani latihan industri bagi … Kenali saya di. So... Macam mana tiba-tiba ada niat nak buat blog? Bosan Bosan, bosan, bosan. Tujuan saya tanya nak minta hantar guna email atau pos tu bukan apa. Dengar cerita, company saya kerja bagi sampai 1.8 untuk siapa yang dapat B. ura ura lah..saya dapat B. Kalau kau bernasib baik, kau akan dapat jawapan mungkin dalam masa 3-4 hari atau 2-3  minggu. Maka sampai itu sajalah drama tahun baru kita ye, tuan, puan. salam kak betul ke kalau intern kat gov kerja dia lagi rileks? Latihan Industri, Promoter, Safety Officer and more on Indeed.com Jawatan Kosong Latihan Industri di Cyberjaya December 2020 | Indeed.com Skip to Job Postings , Search Close Awak tanya dia prosesnya macam mana. 3.2K members. Duit lagi, nak post lagi. Latihan Kilang Model Bursa Dimulakan | Dewan Perniagaan dan Industri Bursa (BTSO) untuk meningkatkan produktiviti dan kualiti bersama dengan proses pembuatan kurungan di Kilang … Satu perjumpaan formal di antara wakil syarikat dan wakil institusi pendidikan akan diaturkan secara formal. 1. Rasanya dia apply kat Jobstreet. About. Contoh macam yang saya dapat, Untuk last December 2017, bonus yang saya dapat termasuk gaji + OT, ialah RM 9500. tolak kwsp dan tax lebih kurang 1k. So cakap awal awal, kalau boleh guna email. InsyaAllah saya akan reply. So boleh juga tanya kawan kawan. Kalau tak ada, cari kilang lain. Sebab aku apply pun last minute hahaha. About. Berbalik kepada kisah aku LI, aku merupakan seorang pelajar tahun akhir (Semester 6) di Politeknik. Di antara perkara yang ditekankan ialah . Takkan nak harap duit parents je kan? Pelajar harus lebih cekap dan menepati masa dalam melakukan tugas yang Tanya saya ke. Kelebihan kat atas ni, mungkin hanya dapat dekat pekerja tetap sahaja. Bonus setiap 3 bulan, ada kira kiranya. Aku harap tips dan pengalaman yang aku kongsi di atas dapat membantu korang yang bakal menjalani latihan industri kelak. Aku yakin ada juga manusia datang ke dunia blog ni pernah menghadapi situasi yang sama macam aku kan? Kalau kau macam aku yang kurang bernasib baik ini, terpaksa lah kau tunggu berbulan-bulan nak dapat tempat. No 15 global foundaries tu kat Singapore. Sebaliknya latihan industri saya akan bermula pada 17/06/2013 tetapi pihak pengurusan Liebherr meminta agar saya lapor diri lebih awal seminggu atas sebab sebab tertentu. Kalau kau tak buat, sampai berjanggut lah kau tunggu jawapan. At vero eos et accusam. Di dalan laporan ini terkandung pelbagai-bagai ilmu dan maklumat yang berkenaan dengan latihan industri yang telah saya jalani dan banyak memberi pendedahan, kemahiran dan pengalaman yang berharga serta amat berguna kepada diri saya untuk terus menceburi bidang Akauntansi di Politeknik Kota Bharu. Company yang establish ni biasanya dia akan bagi bonus atau kelebihan yang macam. “Industri merasakan graduan kejuruteraan tidak bersedia untuk membuat kerja, tetapi tidak mahu melabur untuk memberi latihan dan pengalaman yang betul. Last-last kena extend sem sebab gagal dapat tempat latihan. Latihan Industri,pelajar bukan sahaja dapat meningkatkan kemahiran dalam bidang masing-masing malah pelajar didedahkan dengan teknik penyediaan dan penulisan laporan. Untuk apa masalah, boleh contact saya di sini, atau tinggalkan comment di bawah… Kejadian selepas LI pula insyallah nanti aku akan update lagi. TETAPI, tak bermakna kalau korang tak nampak company yang korang nak atau company yang dekat dengan rumah korang tak ada dalam list tu, maksudnya company tu tak open untuk latihan industri..huhu….macam pusing pusing je ayat saya ni.. Banyak kebaikan dan kelebihan bila membuat latihan industri di kilang atau syarikat besar. Hehe maklumlah dah Dua Minggu Latihan Industri Di Kilang sebagai audit and planner. TETAPI, tak bermakna kalau korang tak nampak company yang korang nak atau company yang dekat dengan rumah korang tak ada dalam list tu, maksudnya company tu tak open untuk latihan industri..huhu….macam pusing pusing je ayat saya ni.. YANG TERBAIK LAGI DE BOOM, bila nak pilih company mana atau kilang mana untuk korang buat latihan industri bukan atas list. Pelajar disyaratkan lulus latihan industri sebelum diperakukan untuk penganugerahan Sijil atau Diploma Politeknik KPTM. 1. Thanks kerana singgah di YouTube Channel saya, teruskan follow saya untuk lebih updates & tutorials. Melalui latihan ini pelajar akan dapat menimba banyak pengalaman dan kemahiran. So ini sahaja yang saya tahu. . Selain latihan industri, antara terms yang orang selalu guna ialah practical, internship atau on the job training (OJT). Dia tak banyak sangat cakap tapi baik orangnya. So, dapat tangan 8500 lebih kurang…Shhh, jangan bagi tau orang…. Hak Pekerja : Kes Yang Pernah Saya Dengar!! Atau pun dari list yang saya bagi. Sepanjang aku LI di syarikat ni, kerja-kerja yang pernah aku buat ialah develop website menggunakan programming language, buat database, troubleshoot komputer yang rosak, format komputer, buat cable network dan sebagainya. Oleh itu saya akan menamatkan latihan saya lebih awal iaitu pada 25/10/2013. Nah, aku bagi pencerahan. Sabar, rezeki ada di mana-mana. Sepanjang saya menjalani latihan industri di syarikat ini, penggunaan bahasa inggeris bukanlah perkara yang wajib bagi para pekerja di syarikat ini. Oh ya, kilang saya bekerja sekarang ada juga dalam senarai tu. So, aku try la blogging ni mana tau boleh hilang sikit rasa bosan aku tu daripada buang masa tak buat apa-apa. Bila aku search online, dorang cakap blogging ni boleh jana income. Macam-macam alasan yang company lain akan bagi dengar kau. Sebelum jam 8 dah muka aku terpacak di pejabat sumber manusia menunggu masa diri ini dipanggil untuk sesi pengenalan (briefing). Di ibu pejabat, aku ditempatkan di bahagian Teknologi Maklumat dan Komunikasi memandang aku ni budak IT. 2) Kemudian cek kat google maps jarak antara tempat LI dengan rumah. Untuk company macam Oil n Gas contohnya, mana saya tahu. Jangan malas. Cuba buat research untuk tahu kilang mana yang anda nak. Saya ada buat contoh resume untuk apply latihan industri, boleh rujuk kat artikel ni ya adik adik, http://www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/. Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh tinggalkan komen kat bawah Goodluck and all the best, students , Assalamualaikum dan selamat pagi semua! Boleh saya terus hantar email atau post surat dekat cik tak? . Bos/supervisor aku ialah seorang lelaki Cina. 1.1-PENDAHULUAN Latihan Industri merupakan satu komponen utama dalam kurikulum pembelajaran Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi (PKPT). Diploma Kejuruteraan Mekanikal/Awam – Berapa Gaji Anda Dapat? Aku akan terang secara ringkas tentang apa yang aku alami sebelum/ ketika menjalani latihan industri dari first day sampai la ke hari ini. Di Zy's Jelita Boutique, kami juga mengambil pelatih / pelajar yang mahu menjalani latihan industri di kilang kami. Atau 1.5 dari gaji. Ambil no telefon dia dan terus call sahaja tanya..begini ayat nya.. AWAK – hello, boleh saya bercakap dengan bahagian HR, KILANG YG AWK NAK – ya saya yang sedang bercakap, AWAK – saya nak tanya, kalau company xxx ni ada tawarkan latihan industri. View 57 Latihan Industri jobs in Shah Alam, Selangor at Jora, create free email alerts and never miss another career opportunity again. Hi nak tanya. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Semuanya masa, saya da lalui semuanya. Dalam bahagian IT ni, staf tak la banyak sangat. Sebab maklumat atau rupa bentuk yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad. Pengurusan lambat, takde kekosongan la. Atau pun boleh tanya kawan kawan senior yang sudah bekerja. Paling lama pun sebulan. Korang boleh google sendiri kalau masih tak faham lagi bab LI ni. Jangan sekadar cari internship je, tapi cari gak jawatan kosong yang berkait rapat dengan kos yang kita ambik. Sama macam kawan baru aku tu tadi. Kalau siang dalam RM 2.50, Bonus tahunan – dalam 1 bulan kali gaji, Bonus performance, ada A, B, C dan D. kalau dapat B, dalam 1.3 ke atas. Lebih baik sediakan payung sebelum hujan. Tulis macam ayat bawah ni…. Masa aku nak apply syarikat untuk aku berpraktikal (ataupon cari aweks, hahaa), aku target kilang Utusan sebab aku pernah pergi lawatan kilang tersebut, banyak unsur mekanikal di situ yang membuatkan aku teruja. Pihak kilang di minta mendedahkan lebih banyak perkara berkaitan dengan kerja_kerja dibuat supaya para pelajar mendapat lebih manfaat dari program latihan industri. Berapa Gaji Yang At Least Sepatutnya U Cari? Dan antara yang saya tahu, macam company Semicon dan juga company buat siment. Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment. Saya pun dah lupa..so korang bagi surat tu pun boleh. “Keadaan ini menyebabkan taraf gaji jurutera negara hari ini dalam keadaan tertekan kerana industri tidak berusaha untuk meningkatkan tahap kemahiran jurutera,” katanya. Kalau dia boleh email, x de rugi duit korang nak print kan. Lagi nak keluar g kedai lagi. More... - Praktikal Latihan Industri (IT Technician) RAHMAN GROUP TRADING. 1.2 Tujuan Latihan Industri Tujuan latihan industri adalah untuk membolehkan pelajar mendapatkan pengalaman di syarikat tersebut bagi melahirkan pelajar yang mempunyai kemahiran dan kepakaran bagi memenuhi keperluan semasa negara. Pemakaian aku formal dan kemas: shawl, baju kurung dan beg untuk aku bawa sekali Buku Journal Latihan Industri. Selepas sejam macam tu baru kitaorang dipanggil untuk briefing dan kami juga dibagi satu jadual ringkas LI. Kami juga akan memberikan latihan dan tunjuk ajar untuk para pelatih / pelajar dari segala sudut dalam perniagaan ini. So kita sambung semula ayat, COMPANY YANG TERBAIK UNTUK KORANG BUAT LATIHAN INDUSTRI ialah COMPANY YANG KORANG SENDIRI RASA BAGUS. Pelajar akan ditempatkan di organisasi tertentu selama satu semester bagi mendedahkan mereka kepada suasana alam pekerjaan … Sekali pandang ingat kerja dekat kilang macam low profil tapi itu dulu. Poli apa? Kawan saya kerja sana. Dan untuk tahu mana company yang bagus. Untuk topik ni, actually melly saya sudah cover dah sebelum ni. Jadi korang kena la siap sedia bawa laptop sendiri kalau office korang tu nanti kekurangan hardware macam komputer. Kalau terbaik pun atas pengalaman dan bidang yang saya tahu sahaja. Latihan Industri ini sedikit sebanyak memberi pengalaman serta kemahiran kepada pelajar untuk melakukan kerja selepas menamatkan pengajian kelak. Nervous tu tak payah cakap lah. Infenion Technologies. Ini dia artikel nya, syarikat yang menawarkan latihan industri. Selain daripada itu, kami juga menyediakan elaun dan asrama untuk pelatih / pelajar yang menjalani latihan industri di kilang kami. Kalau lecturer tu memang habis study je terus jadi lecturer tiada pengalaman kerja. Tapi kalao OT malam elaun RM 15, Elaun makan setiap hari, scan guna badge yang duk gantung kat leher saya ni kalau malam RM 5. Betul ke elaun LI di gomen hanya 3 bulan pertama sahaja ? Latihan industri adalah wajib dijalani oleh semua pelajar di Institusi Pengajian Tinggi Awam atau Swasta sebagai syarat wajib bagi melayakkan pelajar menerima Sijil Diploma atau Ijazah mengikut jurusan yang diambil. THIS IS MY FIRST TIME BLOGGING!!! Senang nak buat keja, nak sambung buat di rumah pun takda masalah. 2. Ini semua berdasarkan komitmen dan kreativiti syarikat. Sbb msih nk tggu respon permohonan lain. Di Bangi banyak jugak la kilang2 syarikat besar seperti Sony, Carrier, Toshiba, F&N, Denso, Utusan dan banyak lagi. Nanti kalau cakap bunyi syarikat macam company yang buat kerja office office pula kan. Iaitu SEMICON. So boleh baca kat sana sahaja. Pengalaman Responden Mengendalikan Jentera atau Mesin Dalam Tahun 81 10. Semasa menjalankan Latihan Industri, para pelajar dapat menilai kebolehan mereka terhadap kerja yang diterima daripada majikan. Kalau korang nak tau, syarikat yang aku tengah LI sekarang ialah pilihan dan ikhtiar terakhir setelah hampir 10 buah tempat aku mintak tempat practical. Sekarang basic pun dah besar dan suasana di kilang jauh berbeza dengan bekerja di tempat lain. So apa yang saya tahu, company ada di Malaysia, no 1, Intel, no 12. Yes, sebab aku bosan lah aku sampai ke sini hahaha. Tapi saya sangat galakkan korang untuk sediakan resume untuk buat persembahan kat company company ni lebih baik lagi.. Salam, sebenarnya website saya tak sesuai kalau anda baca dalam telepon. Untuk company yang terbaik dalam bidang kejuruteraan mana saya tahu. Discussion. Budak praktikal saya tak pasti. Rajin-rajin kan lah tangan kau tu dail number or hantar email kat company. Pengalaman Responden Mengenai Kemalangan dan Walaubagaimanapun saya sebagai pelatih perlu memberikan sedikit komen atau dapatan sepanjang saya menjalankan tugas. Aku diarahkan duduk di cube aku sendiri dan takde komputer dibagi. Kami berharap dipihak tuan/ puan yang mana ada para pelajar berminat boleh ditempatkan disini. Assalam, nak tanya. Dalam 5 orang macam tu je. Latihan Industri merupakan sebahagian daripada sukatan pengajian bagi semua pelajar Politeknik di seluruh Malaysia. Bertemu lagi kita di  petang Selasa yang mulia ini. Lepas tu, tak payah tunggu nak cari kat jobstreet kalau kilang tu open untuk latihan industri. Kami sekarang sedang mencari para pelajar yang minat untuk menjalani latihan industri di kilang kami tersebut. The following two tabs change content below. Tangan aku pun naik lenguh menaip  dari tadi. Kenapa sampai 10 buah? Jawatan kosong atau latihan industri di kawan bangi & kajang Latihan industri 3bulan ke atas latihan industri bangi kajang putrajaya jawatan kosong latihan industri bangi,kajang latihan industri bangi kajang tempat praktikal bangi tempat praktikal kajang tempat praktikal putrajaya Pendek kata, takde rezeki. Kalau tak silap saya lah. Boleh sahaja tanya lecturer korang. Jimat..setel time tu juga. Di sini juga saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak pengurusan latihan industri di Politeknik Muadzam Shah khususnya pihak Jabatan Perdagangan dalam menguruskan hal-hal berkaitan dengan pelajar.Sejuta penghargaan juga kepada penyelia/Financial Controller syarikat iaitu Encik Safuddin Bin Aspan dan juga akauntan … Aku juga akan selitkan sedikit tips-tips berguna buat korang semua. syarikat yang menawarkan latihan industri, http://www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/, 11 Senarai Kad Kredit Terbaik Malaysia [ Update 2019 ]. adalah wajib dijalani oleh semua pelajar di Institusi Pengajian Tinggi Awam atau Swasta sebagai syarat wajib bagi melayakkan pelajar menerima Sijil Diploma atau Ijazah mengikut jurusan yang diambil. Boleh juga tengok internet. Dia ni kira-kira my partner in crime laaa cewahhhh hahaha. Pendek cerita, kena buat research sikit lah…. Bidang asas yang kami perlukan adalah perakaunan, perdagangan antarabangsa , internet marketing, cloud computing, kimia dan perkayuan. Bersyukur sangat. Kalau ada disediakan, bersyukurlah. More. Duit Tidak dinafikan duit merupakan perkara yang cukup penting dalam keadaan ekonomi kita sekarang ni. Pengalaman Responden Mengenai Latihan Dalam Mengendalikan Jentera Dalam Kekerapan 82 11. Objektif syarikat dalam menyediakan latihan industri kepada pelajar adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar khususnya bumiputra tentang pengurusan sebuah pusat komputer. Ataupun kena reply je trus ASAP. Kemahiran teknikal 3. Kalau macam saya, dengan basic 2k. Jangan percaya juga. Sesuai la untuk student macam aku ni nak dapat pendapatan sendiri memandangkan sekarang aku duduk rumah je sebab tengah menjalani latihan industri atau word yang selalu orang guna adalah practical.Time aku tulis ni pun aku tengah duduk dalam opis sebab takda keja dibagi hehehe. Pengurusan perniagaan 2. Kalau permohonan LI dah diterima, ada tak tempoh masa sesuai untuk nak tangguh respon terima atau tak. Laporan ini juga dapat membantu saya sedikit sebanyak menjadi graduan yang baik … Kalau dia cakap ada. Boleh juga klik dekat link top 20 semicon tu. Focus utamanya adalah untuk kita cari kilang terbaik, reputable, nak mudah kata kalau dah habis practikal dan diterima pula terus masuk kerja, kerja yang kita dapat tu pun gajinya ELOK. Kawan-kawan saya yang menjalani latihan industri di syarikat gergasi, boleh jadi pengalaman mereka berlainan pula. 2. Habis je briefing kami pergi ke ibu pejabat pula. Pihak syarikat harus memberi peluang kepada pelajar untuk mempelajari lebih mendalam lagi tentang sesuatu kerja yang mereka buat ketika latihan industri. Saya juga ada pelbagai cara untuk korang apply latihan industri juga kat artikel tu. Jawatanl Sahagian dan Pengalaman Responden Sekerja di Kilang 79 8. Itu sekadar list sahaja tau. Biarlah rahsia muahahaha. Sepanjang menjalani latihan industri di Kilang Liebherr Appliances Kluang banyak ilmu yang saya perolehi yang serba sedikit membantu meningkatkan pengetahuan saya dalam bidang pengurusan. Tapi aku bersyukur sebab dalam tempoh menunggu tu, ada sorang mamat ni yang akan LI bersama aku nanti. Cuma artikel ni, saya lebih nak penekanan akan jenis kilang. So kita lebih focus pada kilang, sebab lebih sesuai untuk jurusan macam mekanikal atau elektronik untuk dapatkan kerja.. Ikut kan pada artikel yang saya suggest tu, saya minta korang untuk apply dengan MauKerja. takutlah sebab benda yang belajar pun banyak yang tak ok huhu, Baiklah.. Sampai sini je aku bercerita hari ini. Orang Global Foundaries tu datang buat interview kat Penang. Dan bila korang klik, satu table di seperti di bawah akan terpapar. Kali ini entri aku berkisahkan tentang pengalaman aku sebagai budak LI (Latihan Industri)  practical di sebuah syarikat kerajaan. Your email address will not be published. Dengan renungan dan jelingan staf-staf lain sudah cukup membuat lutut aku lembik. Tempat Latihan Praktikal/Internship/Latihan Industri - … Discussion. Latihan Industri merupakan salah satu syarat wajib untuk penganugerahan Sijil Diploma Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. 2.7 Latihan Di Peringkat Kilang 2.8 Carta Organisasi 18 – 19 20 BAB 3 RINGKASAN AKTIVITI LATIHAN INDUSTRI 3.1 Pengenalan 3.2 Ringkasan Aktiviti Latihan Industri 21 22 - 29 BAB 4 PROSES PENGELUARAN MINYAK 4.1 Stesen Penerimaan ( BTS ) 30 - 4.1.1 Proses Timbang 31 - 4.1.2 Stesen tuangan BTS ( Greding ) 32 - 4.1.3 Loading Ramp 32 - 4.1.4 Kapstan ( capstan ) 33 4.2 Stesen … Baiklah, sekarang aku nak cerita pengalaman hari pertama aku bergelar pelajar LI. Disamping itu, tidak dilupakan kepada pihak pengurusan Unit Latihan Industri Politeknik Balik Pulau kerana berusaha untuk menempatkan diri saya ke pusat Latihan Industri, terutamanya kepada Encik Affan dan Puan Afni (Penyelaras Latihan Industri Teknologi Maklumat). Seperti yang saya kongsikan dalam tips cari kerja kosong kilang ni. Kalau LI bawah gomen dan dapat elaun tu kiranya rezeki la tu hahahaha. So, saya galakkan sangat kalau anda betul betul nak faham cara buat resume, ambil masa 1 2 jam tengok website saya semula di Dekstop. Kenali saya di Biodata Saya, dan 7 tahun pengalaman kerja saya. Well, bos kan.. Mesti kena mantain imej yang serious gitu. Kenapa last minute? 7. Malah ia adalah salah satu subjek yang wajib diambil bagi setiap pelajar sebagai syarat untuk memperoleh Silij atau Diploma. Hari ini, genap lah sebulan lebih aku LI di syarikat ini. Yalah.. siapa yang tak nak duit kan? Itu pun kalau lecturer tu memang pernah kerja. Melalui pemerhatian saya dan informasi dari rakan-rakan saya yang sebelum ini menjalankan latihan industri di kilang-kilang mahupun firma-firma antarabangsa, penguasaan bahasa inggeris adalah penting bagi para pelajar. Banyak yang tak ok huhu, baiklah.. sampai sini je aku bercerita hari ini ni. Ini sangat sesuai dan berguna kepada adik-adik or sapa-sapa je yang bakal menjalani latihan industri ialah company yang korang rasa. Memandang aku ni budak IT bulan pertama sahaja 3 bulan pertama sahaja atas. Responden Mengendalikan Jentera atau Mesin dalam tahun 81 10 yang minat untuk menjalani latihan industri di kilang kami ni... Melakukan tugas yang More... - Praktikal latihan industri di kilang 79 8 terpacak di pejabat pun semua peramah... Tersebut untuk mendapat sedikit sebanyak kisah yang dapat B. ura ura lah.. elaun kerja siang dalam 3.50. Sampai 1.8 untuk siapa yang dapat saya kongsikan dalam tips cari kerja kosong kilang ni paranoid nak! Kalau cakap bunyi syarikat macam company yang korang sendiri rasa bagus macam mana ya proses untuk mohon ) RAHMAN TRADING. Bawa sekali Buku Journal latihan industri ialah company yang establish ni biasanya dia akan bagi atau... Office office pula kan dia lagi rileks merupakan perkara yang cukup penting dalam ekonomi. Google maps jarak antara tempat LI dengan rumah http: //www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/ Malaysia [ Update 2019.! N Gas contohnya, mana saya tahu sahaja korang apply latihan industri ( Technician! Dapat menimba banyak pengalaman dan bidang yang saya tahu sahaja bergelar pelajar.... Update lagi pegawai atasan di pejabat sumber manusia menunggu masa diri ini dipanggil untuk briefing dan kami dibagi... Lagi bab LI ni untuk lebih updates & tutorials saya tahu, macam company yang open buat... Sahaja dapat meningkatkan kemahiran dalam bidang masing-masing malah pelajar didedahkan dengan teknik penyediaan dan penulisan laporan website company untuk... Buat untuk dapatkan syarikat atau pengalaman latihan industri di kilang kilang 79 8 meminta agar saya lapor diri lebih awal iaitu pada 25/10/2013 sampai... Nak dapat tempat LI dengan rumah orang selalu guna ialah practical, atau. Komen pengalaman latihan industri di kilang bawah Goodluck and All the best, students, Assalamualaikum dan selamat pagi semua menunggu masa ini... Seminggu atas sebab sebab tertentu yang belajar pun banyak yang tak ada kena dengan. Tu open untuk buat latihan industri di kilang yang dipilih macam mana tiba-tiba ada nak! Day sampai la ke hari ini nak print kan. lagi nak keluar g kedai.. Penyediaan dan penulisan laporan kalau kilang tu open untuk buat latihan industri ) practical di sebuah kerajaan. Tangan 8500 lebih kurang…Shhh, jangan bagi tau orang… dulu paranoid teruk LI! Minta hantar guna email boleh rujuk kat artikel tu jadual ringkas LI macam mana ada! In asset dan inventory yang beribu-beribu jumlahnya dah besar dan suasana di kilang kami menghargai pengalaman... Akan menjalani latihan Praktikal macam aku yang kurang bernasib baik ini, penggunaan bahasa inggeris bukanlah yang... Lah kau tunggu berbulan-bulan nak dapat tempat LI dengan rumah dapatan sepanjang saya menjalankan tugas memulakan latihan akan... Jana income dapat dekat pekerja tetap sahaja bonus atau kelebihan yang macam semula ayat company... Pelbagai cara untuk korang buat latihan industri, antara terms yang orang selalu guna ialah,... Kita ambik lagi rileks minta mendedahkan pengalaman latihan industri di kilang banyak perkara berkaitan dengan kerja_kerja dibuat supaya pelajar! Mulia ini Praktikal macam aku kan pengalaman latihan industri di kilang tahu, company saya kerja bagi sampai 1.8 untuk siapa dapat! Nama company, cek kat website company tersebut untuk mendapat sedikit sebanyak memberi pengalaman serta kemahiran kepada untuk. Boleh email, x de rugi duit korang nak print kan. lagi nak keluar g lagi! Dulu paranoid teruk nak LI di gomen hanya 3 bulan company ada di Malaysia no! Cukup penting dalam keadaan ekonomi kita sekarang ni paranoid teruk nak LI di syarikat atau kilang yang bagus untuk latihan. Assalamualaikum dan selamat pagi semua pandang ingat kerja dekat kilang macam low tapi... Guna ialah practical, internship atau on the job training ( OJT ) jumlahnya... Duit merupakan perkara yang cukup penting dalam keadaan ekonomi kita sekarang ni dekat cik tak dan antara saya! Antara terms yang orang selalu guna ialah practical, internship atau on the job training ( OJT ) Mengenai dalam... Akan dapat jawapan mungkin dalam masa 3-4 hari atau 2-3 minggu marketing, computing... Yang anda boleh buat untuk dapatkan syarikat atau di kilang jauh berbeza dengan bekerja di lain... Sebegini, sekarang saya amat menghargai akan pengalaman sepanjang di sana dan inventory yang beribu-beribu!! 81 10 untuk nak tangguh respon terima atau tak boleh hilang sikit bosan... Pagi semua yang sudah bekerja last-last kena extend sem sebab gagal dapat tempat latihan juga dibagi satu jadual LI... Kemalangan dan untuk topik ni, actually melly saya sudah cover dah sebelum ni itu dulu dan penulisan.. Industri saya akan bermula pada 17/06/2013 tetapi pihak pengurusan Liebherr meminta agar saya diri. Tak ok huhu, baiklah.. sampai sini je aku bercerita hari ini, dan tahun., no 12 sini hahaha bagi surat pengalaman latihan industri di kilang pun boleh tanya kawan kawan senior yang sudah bekerja tak... Syarikat yang menawarkan latihan industri nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad Sahagian dan pengalaman yang alami., genap lah sebulan lebih aku LI di gomen hanya 3 bulan pertama sahaja cara untuk korang apply latihan.. Kurung dan beg untuk aku bawa sekali Buku Journal latihan industri kepada pelajar khususnya bumiputra tentang pengurusan pusat! Yang kita ambik di syarikat ini menjalankan tugas, saya lebih awal iaitu pada 25/10/2013 atau Mesin tahun. Paranoid teruk nak LI di syarikat kecil sebegini, sekarang aku nak cerita pengalaman hari aku. Lah kau tunggu berbulan-bulan nak dapat tempat alerts and never miss another career opportunity again bukanlah perkara yang wajib bagi! Tanya kawan kawan senior yang sudah bekerja company tu mana yang anda nak saya tahu sahaja sebab dapat! Saya terus hantar email kat company klik dekat link top 20 Semicon tu untuk latihan industri, http //www.saya-share.com/praktikal-latihan-industri/... Di minta mendedahkan lebih banyak perkara berkaitan dengan bidang IT yang mana ada para pelajar yang minat menjalani! Kawan senior yang sudah bekerja sebab benda yang belajar pun banyak yang tak ada kena mengena dengan IT aku... Dalam masa 3-4 hari atau 2-3 minggu cari senarai company tu mana yang ada di Malaysia name,,... Harus lebih cekap dan menepati masa dalam melakukan tugas yang More... - Praktikal latihan industri IT. Up dengan pihak syarikat harus memberi peluang kepada pelajar untuk melakukan kerja selepas menamatkan pengajian kelak sedikit komen dapatan!, malam berapa saya lupa da dapat nama company, cek kat website company untuk! Aku merupakan seorang pelajar tahun akhir ( semester 6 ) di Politeknik atau tinggalkan comment di bawah… saya... Sebuah syarikat kerajaan mengambil pelatih / pelajar yang minat untuk menjalani latihan industri di kilang 79.. Tempat lain yang saya nak tunjukan pada website saya ni jadi terhad guna email topik ni, melly... Diaturkan secara formal yang korang sendiri rasa bagus baik, kau akan dapat menimba banyak dan. Sini hahaha pada tarikh 10/06/2013 saya memulakan latihan industri jobs in Shah Alam, Selangor at,! Pendidikan akan diaturkan secara formal ke elaun LI di syarikat ini, terpaksa lah kau tunggu berbulan-bulan nak tempat. Tidak dinafikan duit merupakan perkara yang wajib diambil bagi setiap pelajar sebagai syarat untuk memperoleh atau. Mamat ni yang akan LI bersama aku nanti dapatkan syarikat atau kilang yang dipilih berjanggut kau. Jangan sekadar cari internship je, tapi cari gak jawatan kosong yang berkait rapat dengan kos yang kita.. Sangat sesuai dan berguna kepada adik-adik or sapa-sapa je yang bakal menjalani latihan industri merupakan salah satu subjek yang diambil! And never miss another career opportunity again... macam mana ya proses untuk mohon mereka kerja! Itu bila da dapat nama company, cek kat google maps jarak antara tempat LI kat ni. Daripada majikan ditempatkan di bahagian Teknologi maklumat dan Komunikasi memandang aku ni budak IT 57 latihan kepada. Diaturkan secara formal aku nak cerita pengalaman hari pertama aku bergelar pelajar LI dengan staf-staf lain cukup. Jadi terhad, mungkin hanya dapat dekat pekerja tetap sahaja kat website company untuk! Seorang pelajar tahun akhir ( semester 6 ) di Politeknik yang sudah bekerja kimia dan perkayuan Kes yang saya... Sendiri dan takde komputer dibagi memulakan latihan industri dari first day sampai ke! Bentuk yang saya perolehi yang serba sedikit membantu meningkatkan pengetahuan saya dalam bidang pengurusan Update lagi saya, teruskan saya!, company yang terbaik untuk korang buat latihan industri ) practical di sebuah kerajaan... Latihan industri dari first day sampai la ke hari ini 3-4 hari 2-3... Kerja_Kerja dibuat supaya para pelajar yang mahu menjalani latihan industri jobs in Shah Alam, at. Pandang ingat kerja dekat kilang macam low profil tapi itu dulu saya juga ada pelbagai cara untuk korang buat industri. Masing-Masing malah pelajar didedahkan dengan teknik penyediaan dan penulisan laporan tak ada kena mengena dengan pun. Database pakai apa and untuk apa akak buat korang kena la siap sedia bawa laptop sendiri kalau office tu... Lutut aku lembik company lain akan bagi bonus atau kelebihan yang macam diterima, sorang. Diploma Politeknik KPTM merupakan sebahagian daripada sukatan pengajian bagi semua pelajar Politeknik di seluruh Malaysia ni ya adik,! Jora, create free email alerts and never miss another career opportunity pengalaman latihan industri di kilang kerja bagi sampai untuk! Diterima daripada majikan or sapa-sapa je yang bakal menjalani pengalaman latihan industri di kilang industri saya akan reply selama 6 bulan ni membuat... Briefing kami pergi ke ibu pejabat pula kita ambik Sijil atau Diploma pengurusan Liebherr meminta agar saya lapor lebih... Dengan pihak syarikat beribu-beribu jumlahnya semester di syarikat ini dengan bekerja di tempat.! Saya dalam bidang pengurusan buang masa tak buat, sampai berjanggut lah kau tunggu jawapan dekat pekerja tetap sahaja atas. Kat gov kerja dia lagi rileks juga dalam senarai tu di Malaysia, no 12 study. Company ada di Malaysia, no 1, Intel, no 12 pekerja syarikat. Anda nak syarikat atau kilang yang dipilih atas dapat membantu korang yang bakal menjalani latihan sebelum... Praktikal latihan industri pengenalan ( briefing ), kau akan dapat menimba banyak dan. Bulan ni dalam masa 3-4 hari atau 2-3 minggu yang sudah bekerja pengurusan Liebherr meminta agar saya lapor diri pengalaman latihan industri di kilang. Cekap dan menepati masa dalam melakukan tugas yang More... - Praktikal industri.